[Date Prev][Date Next] [Chronological] [Thread] [Top]

Fwd: strange issue on suse 10.2

I am getting a strange problem on SuSE 10.2.

When build RE24, approx since the last two releases, and make test fails (but the openldap itself works).

laptop:/home/myuser/keep-ldap/openldap-src # make test
cd tests; make test
make[1]: Entering directory `/home/myuser/keep-ldap/openldap-src/tests'
make[2]: Entering directory `/home/myuser/keep-ldap/openldap-src/tests'
Initiating LDAP tests for BDB...
Cleaning up test run directory leftover from previous run.
Running ./scripts/all...
>>>>> Executing all LDAP tests for bdb
>>>>> Starting test000-rootdse ...
running defines.sh
Starting slapd on TCP/IP port 9011...
Using ldapsearch to retrieve the root DSE...
Waiting 5 seconds for slapd to start...
Waiting 5 seconds for slapd to start...
Waiting 5 seconds for slapd to start...
Waiting 5 seconds for slapd to start...
Waiting 5 seconds for slapd to start...
Waiting 5 seconds for slapd to start...
./scripts/test000-rootdse: line 66: kill: (28301) - No such process
ldap_sasl_bind(SIMPLE): Can't contact LDAP server (-1)
>>>>> Test failed
>>>>> ./scripts/test000-rootdse failed (exit 255)
make[2]: *** [bdb-yes] Error 255
make[2]: Leaving directory `/home/myuser/keep-ldap/openldap-src/tests'
make[1]: *** [test] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/myuser/keep-ldap/openldap-src/tests'
make: *** [test] Error 2

Looking at the slapd test output (does not get beyond the first test) :

>>> dnNormalize: <cn=Uptime>
<<< dnNormalize: <cn=uptime>
>>> dnNormalize: <cn=Read>
<<< dnNormalize: <cn=read>
>>> dnNormalize: <cn=Write>
<<< dnNormalize: <cn=write>
slapd starting
daemon: listen(ldap://localhost:9011/, 5) failed errno=98 (Address already in use)
slapd shutdown: initiated
====> bdb_cache_release_all
slapd destroy: freeing system resources.
slapd stopped.

There is no existing slapd process running, so i presume the test is trying to open two ldaps on the one port, or the test script is unable to detect that maybe the first slapd started, and tries again (and fails). There are no other slapd processes on port 9011, outside the test scripts, and not stray slapd processed are hanging around before i run make test.

Note this is not a problem with the build as such, as i can make install the same compile and it works fine.

configure options :

CC=gcc CXX=g++ CPPFLAGS="-I/usr/local/openldap/include -I/usr/local/include" LDFLAGS="-L/usr/local/openldap/lib -L/usr/local/lib -R/usr/local/openldap/lib -R/usr/local/lib" ./configure --enable-ssl --with-threads --enable-slapd --enable-overlays --disable-sql --disable-ndb --disable-slapi --disable-ipv6 --prefix=/usr/local/openldap

misc environmental options :

laptop:/home/myuser/keep-ldap/openldap-src # which db_archive
laptop:/home/myuser/keep-ldap/openldap-src # echo $LD_LIBRARY_PATH
laptop:/home/myuser/keep-ldap/openldap-src # echo $PATH
laptop:/home/myuser/keep-ldap/openldap-src # ldd servers/slapd/slapd
    linux-gate.so.1 =>  (0xffffe000)
    libdb-4.7.so => /usr/local/openldap/lib/libdb-4.7.so (0xb7f6e000)
    libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0xb7f35000)
    libsasl2.so.2 => /usr/lib/libsasl2.so.2 (0xb7f1c000)
    libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0xb7f18000)
    libgssapi_krb5.so.2 => /usr/lib/libgssapi_krb5.so.2 (0xb7eed000)
    libssl.so.0.9.8 => /usr/lib/libssl.so.0.9.8 (0xb7ea7000)
    libcrypto.so.0.9.8 => /usr/lib/libcrypto.so.0.9.8 (0xb7d63000)
    libresolv.so.2 => /lib/libresolv.so.2 (0xb7d50000)
    libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0xb7c0d000)
    /lib/ld-linux.so.2 (0xb80b4000)
    libkrb5.so.3 => /usr/lib/libkrb5.so.3 (0xb7b79000)
    libk5crypto.so.3 => /usr/lib/libk5crypto.so.3 (0xb7b53000)
    libcom_err.so.2 => /lib/libcom_err.so.2 (0xb7b4f000)
    libkrb5support.so.0 => /usr/lib/libkrb5support.so.0 (0xb7b46000)
    libkeyutils.so.1 => /lib/libkeyutils.so.1 (0xb7b42000)
    libz.so.1 => /lib/libz.so.1 (0xb7b2e000)

Using bdb 4.7 (or 4.6 for that matter) with openldap HEAD (but same happens with RE24) and berkeleydb locking patch.

Any thoughts would be welcome..